———

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Borgkinderen

mei 27 @ 10:00 - september 30 @ 17:00

Kinderen spelen deze zomer op het landgoed Fraeylemaborg de hoofdrol.

Historische borgkinderen

In het Koetshuis start de tentoonstelling ‘Borgkinderen’, met drie eeuwen historische kinderportretten. Vol trots lieten de borgbewoners en andere Groningers van stand hun kinderen portretteren. Dat leverde fraaie, sfeervolle en aandoenlijke schilderijen op.

De kleintjes zijn feestelijk gekleed en hebben vaak speelgoed of een dier bij zich. Jongetjes hebben de eerste jaren een jurk aan, dat was makkelijker zolang ze nog niet zindelijk waren. Soms is op de achtergrond de stoere borg te zien waar het gezin in de zomer woonde. Ook zijn er aangrijpende herinneringsportretten, omdat veel kinderen al overleden op jongere leeftijd. In de 17e eeuw maakten drie tot vier van elke tien zuigelingen niet eens het eerste levensjaar vol.

De portretten hebben deels met de Fraeylemaborg te maken en ook met diverse andere borgen. Zo zijn er portretten van kinderen van de Menkemaborg, Verhildersum, de Hanckemaborg, borg Ewsum en de Warffumborg. Recent kocht de Fraeylemaborg twee kinderportretten terug die tot de oorspronkelijke inventaris behoorden. Ook zijn er bruiklenen van particulieren en musea, waaronder het Groninger Museum.

In de borg wordt de Speelkamer feestelijk geopend. Dit vertrek is in oude stijl ingericht en laat herinneringen zien aan het alledaagse kinderleven in een borg. Het gaat daarbij om de functies van spelen en leren. Jonge borgkinderen kregen thuis les van een gouverneur / gouvernante en hadden een kindermeisje. In 1910 en 1915 werden voor het laatst kinderen in de Fraeylemaborg geboren, de zusjes Jeanne en Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.

Borgkinderen van nu

In de follies (verrassende gebouwtjes) in het park zijn foto’s tentoongesteld rond het thema ‘Borgkinderen van nu’. Fotografen Sylvia Germes, Lia Tamminga en Wilco van der Laan laten elk een originele kijk zien op dit thema. In de Oranjerie zijn bovendien amateurfoto’s te zien van hedendaagse Borgkinderen, een selectie van de publieksinzendingen van de afgelopen maanden.

Gegevens

Begin:
mei 27 @ 10:00
Einde:
september 30 @ 17:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Fraeylemaborg
Hoofdweg 30
Slochteren, 9621 AL Nederland
Telefoon:
0598-421568
Website:
www.fraeylemaborg.nl

Organisator

Fraeylemaborg
Website:
www.fraeylemaborg.nl