Heemtuin Muntendam

De Heemtuin en het er aan grenzende natuurgebied ‘Tussen de Venen’ laat zien wat natuur na zo’n 25 jaar van een aangelegd en bewust verwaarloosd (verschraald) stuk natuur en landbouwgrond heeft kunnen maken. Een must-see voor eenieder die de natuur van Midden-Groningen bezoekt.

De Heemtuin is een unieke landschapstuin en -bos in Muntendam. Hier vind je afwisselende landschappen en bijzondere flora en fauna. De ‘oude’ Heemtuin dateert van 1982 en was oorspronkelijk een door bomen omzoomde schapenweide. Die weide is omgetoverd in een gevarieerd natuurbos met o.a. een heideveld en een vijver waar de ronde zonnedauw en orchideeën groeien. In het stinzenbos doen o.a. het lenteklokje, aronskelk, holwortel, stinkend nieskruid en donkere ooievaarsbek het goed. Ook vind je hier een boomgaard met hoogstam fruitbomen van oude rassen en een bijenstal.

Mammoetpad Heemtuin Muntendam Midden-Groningen
Mammoetpad

In 2015 hebben het Beleveniscollectief uit Delfzijl en de Heemtuin een uniek natuurpad gemaakt: het Mammoetpad. Dit pad kenmerkt zich door speelsheid, natuurlijke materialen en een afwisseling van houten bouwwerken op het land en in het water. Het geheel is gemaakt met een knipoog naar de prehistorie en heeft vanwege een markant beeld op het pad de naam Mammoetpad gekregen.

Naast wandelen in de natuur is de Heemtuin uitermate geschikt als locatie om te vergaderen, een familiefeest of een kinderfeest te houden.

Meer informatie vind je op Heemtuin.