Kruiskerk Noordbroek

De 14e eeuwse kruiskerk met losstaande toren in Noordbroek is het hoogtepunt van de late romanogotiek in Groningen. De indeling en bewerking van de muren en het siermetselwerk in de bovenzone is laatromaans, terwijl de hoge muren en de hoge spitsboogvensters naar de gotiek neigen. Het exterieur is in de loop van de eeuwen nauwelijks veranderd. In de losstaande toren, een vlakopgaand gebouw van twee verdiepingen en gedekt door een zadeldak, bevindt zich een klok uit 1943. Dit is een vervanging van de klok uit 1817, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd geroofd.

Blikvangers in het interieur van de kruiskerk zijn de rijkversierde preekstoel, het Schnitgerorgel en de muur- en gewelfschilderingen, waarschijnlijk aangebracht in drie verschillende perioden. Twee katholieke elementen zijn nog aanwezig in de vorm van een sacramentsnis en een piscina. Het Arp Schnitgerorgel werd in 1696 geplaatst en onderging diverse malen ingrijpende verbouwingen.

De kerk is iedere zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op deze Open Kerk middagen zijn er vrijwilligers aanwezig voor een rondleiding en/of informatie. Wil je even sfeer proeven, rondkijken of een praatje maken dan ben je van harte welkom.

Verder is de kerk een podium voor onder meer orgelconcerten, koren en allerlei andere initiatieven. Ook worden er regelmatig exposities georganiseerd.

Meer informatie vind je op Kerk Noordbroek.